Wedstrijdverslag 2014

 

 

NK WINTERSWIJK 6 JULI 2014

De tijdtraining werd verreden en Rene had een tweede tijd. Hij pobeerde nog een keer aan te zetten maar kwam op zijn ronde een andere rijder tegen waardoor hij iets van het gas af moest. Het verschil met de kopman was minimaal, 0,2 seconde.

De eerste manche vertrok Rene op een tweede plaats. Al na 1 ronde wist hij de eerste plaats in handen te krijgen. Rene bouwde zijn voorsprong uit op de 2e man. De wedstrijd verliep goed. Noud van Kraaij kwam de laatste ronden nog sterk op zetten. Rene maakte hier en daar wat fouten waardoor hij wat seconden voorsprong verloor. Met 7 seconden voorsprong op de tweede man kwam hij over de finish.

De tweede manche had hij een mindere start en kwam als vijfde door. Al gauw pakte hij de vierde plaats om een ronde later in 1x door te stoten naar een tweede plaats. Rene zette de achtervolging in en veroverde na een aantal ronden de eerste plaats. Rene probeerde zijn voorsprong uit te bouwen. Na enkele ronde kwam hij over een schans en zijn motor sloeg af. Rene probeerde zijn motor weer te starten maar dat lukte niet . Na 3x had hij hem eindelijk aan maar dit had hem plaatsen gekocht. De tweede man in het totaal klassement was in dezelfde ronde ten val gekomen dus die reed nog achter Rene. Rene lag nu vijf. Helaas reed zijn motor niet goed en verloor nog twee plaatsen. Noud kwam hem voorbij en Rene moest daarbij blijven. De spanning was aanwezig. Rene pakte de zesde plaats terug en Noud werd afgevlagd als vijfde. De spanning in de NK is nog steeds aanwezig. Rene heeft zijn voorsprong in het totaal klassement uitgebouwd met 8 punten. 

NK EMMEN 29 JUNI 2014

In de tijdtraining pakte Rene een vijfde tijd. Hij was hier absoluut niet blij mee maar het was hem niet gelukt om een snellere tijd neer te zetten. 

De eerste manche pakte hij kopstart. Hij probeerde zijn voorsprong direct uit te breiden. In het tweede deel van de wedstrijd lag hij tien seconden voor. Helaas maakte Rene een stuurfout en viel. Hierdoor kon de tweede man hem voorbij rijden. Rene zette de achtervolging in maar kwam niet meer in zijn ritme. Dit ritme kreeg hij ook niet meer terug waardoor hij genoegen moest nemen met een tweede plaats

De tweede manche pakte hij weer kopstart. Rene probeerde hetzelfde te doen als in de eerste manche, direct zijn voorsprong uitbouwen. Op de helft van de wedstrijd moest hij de koppositie af staan maar Rene gaf niet op en bleef de druk opvoeren. Rene wist de kopman te passeren met een mooie inhaalactie. Nu moest Rene zijn hoofd koel houden. Rene reed een keurige wedstrijd en gaf de eerste plaats niet meer uit handen. Totaal was hij de winnaar en in de tussenstand gaat Rene met 1 punt voorsprong aan de leiding. De volgende wedstrijd is aanstaande zondag in Winterswijk. 

EK TEUTSCHENTHAL, DUITSLAND 22 JUNI 2014

Er waren 69 rijders naar Teutschenthal afgereisd. Tijdens de kwalificatieheats gingen er 15 rijders rechtstreeks door naar de wedstrijd en vanuit de herkansing 10 rijders. Rene reed in de eerste groep. Het was een zeer technische baan maar Rene had al snel het goede ritme te pakken. Rene pakte direct een goede tijd en wist deze de gehele tijdtraining vast te houden. In de laatste ronden verloor hij nog twee plaatsen maar kwam uiteindelijk met een 7e tijd terug naar de camper.

Nu was het wachten op de wedstrijd. Deze was pas op zaterdagavond half zes. Rene ging op tijd naar de fuik, zich klaarmaken voor de wedstrijd. Het starthek viel en Rene was goed weg. Hij kwam door op een zestiende plaats. Nu ging het gevecht beginnen. Rene wist in een aantal ronden twee plaatsen goed te maken. De druk was erg hoog. Een foutje en je werd gelijk afgestraft. Rene zette door naar plaats 12 maar halverwege de wedstrijd maakte hij een klein foutje. Dit foutje kostte hem wel 2 plaatsen en viel terug naar een 14e plaats. Rene wist zich weer te herstellen en klom naar een 13e plaats. Helaas moest hij toch nog een plaats afstaan en eindigde op een keurige 14e plaats.

Tijdens de warming up ronde van de tweede manche waren er wat problemen met de motor van Rene. Uit man en macht werd er geprobeerd om het euvel te verhelpen maar dit lukte niet. Rene moest achter het starthek. Door dit waren er al rijders voor hem opgereden waardoor hij geen goede startplek had. Rene reed op een 30e plaats de eerste bocht in. In de eerste ronde knokte hij zich al terug naar een 22e plaats en toonde veel wilskracht. De hele wedstrijd reed hij wat plaatsen naar voren maar de druk was hoog. Met nog 7 minuten te gaan lag hij op een 16e plaats. Rene zette nog een flink aan. Zijn doorzettingsvermogen beloonde hem en hij werd afgevlagd op een keurige 14e plaats. Totaal werd hij vandaag 13e. Rene had een zeer sterke wedstrijd gereden maar was zelf niet tevreden. "Er had meer ingezeten", zei hij na afloop. 

ONK Harfsen 18 mei 2014

Rene begon met een heel goed gevoel aan de tijdtraining. Het rijden ging goed en al gauw wist hij de derde tijd op de klok te zetten. Terug in het rennerskwartier ging Rene zich opmaken voor zijn eerste manche. Hij had een hele goede start en kwam op een vijfde plaats door. De hele wedstrijd was het spannend. De ene rond was Rene op het achterwiel gekropen en de volgende rond lag hij weer iets achterop. De nummers drie tot en met vijf zaten aan een touwtje. Helaas lukte het Rene niet om een plaats naar voren te schuiven. Hij werd afgevlagd op een keurige vijfde plaats.

De tweede manche had Rene weer een goede start en ging als drie het bos in. Rene zette de achtervolging in. Helaas was het Rene niet gelukt om de tweede man te passeren. Uit het bos vandaag lag Rene op een vierde plaats en was de vierde man doorgeschoven naar de tweede positie. Rene kon zijn motor niet goed vast houden en kreeg last van zijn handen en rug. Hij ging iets van het gas af omdat hij de vierde plaats veilig wilde stellen. Het was een zware strijd voor hem. Uiteindelijk lukte het hem om de vierde plaats in handen te houden. Totaal werd hij vierde. Met nog twee wedstrijden te gaan staat Rene nu vijfde in het totaal klassement.EK VALKENSWAARD, NEDERLAND 4 MEI 2014

Er werd in twee groepen getraind. Van iedere groep gingen 15 rijders rechtstreeks naar de wedstrijd. Het had op donderdag erg hard geregend op Valkenswaard. De baan was hier en daar nat. Rene was ingedeeld in de eerste groep van de tijdtraining. De tijdtraining begon om 08:35 uur en Rene ging de baan op. Uiteindelijk pakte hij een 12e tijd.

De eerste manche had Rene geen goede start en kwam op een 19e plaats (na 1 ronde) langs start en finish. Rene kon de niet goed in zijn ritme komen en wist na enkele ronde plaatsen te veroveren. Rene lag op een 16e plaats. De strijd was fel en iedere fout werd afgestrafd. Rene reed heel langzaam naar voren en lag nu op een 14e plaats. Met nog enkele ronden te gaan wist hij de 13e plaats in handen te krijgen. Helaas zat er meer niet in want de 12e man lag te ver voor. Rene was niet tevreden met dit resultaat want er had zeker meer in gezeten.

De tweede manche was de start niet beter. Rene moest nu op een 22e plaats aan de wedstrijd beginnen. In de eerste ronde verloor hij nog wat plaatsen maar die wist hij al gauw terug te pakken. Hij zette de aanval in en vocht zich terug naar de 20e plaats. De rijders reden erg dicht op elkaar dus Rene kon nog een aantal plaatsen veroveren. Dit gebeurde ook. Rene vocht en wist uiteindelijk op een 16e plaats de wedstrijd af te sluiten. Er had absoluut meer in gezeten maar Rene had wederom punten gepakt. In de tussenstand is hij nu naar een 20e plaats geklommen. De volgende wedstrijd is 1 juni in St. Jean d'Angely, Frankrijk. 

ONK Axel 26 april 2014

De derde wedstrijd voor het ONK stond op het programma. De tijdtraining vond plaats in 1 groep. Rene vond het geen fijne baan en had de 11e tijd. Hij zocht een plek achter het starthek maar was te laat van het hek weg. Rene kwam na 1 ronde door op een 14e plaats. Hij reed goed en maakte in de eerste ronden van de wedstrijd al enige plaatsen goed. In de 8e ronde zette hij de aanval in voor de 5e plaats maar Rene maakte hierbij een foutje. Dit kostte hem plaatsen en moest weer opnieuw in zijn ritme komen. Rene viel terug naar de 9e plaats en zette de aanval in op 8. Na een spannende strijd wist hij in de laatste bochten van de wedstrijd de 8e plaats in handen te krijgen.

De tweede manche had hij weer een slechte start en begon nu op een 17e plaats aan de wedstrijd. Rene kwam niet in zijn ritme en had een gevecht met zichzelf. Heel langzaam wist hij plaatsen goed te maken maar verder dan een 11e plaats kwam hij niet. Rene kwam teleurgesteld van zijn motor af. Totaal werd hij 9e en steeg in de tussenstand 1 plaats en staat nu op een 8e plaats. De volgende ONK wedstrijd is in Harfsen. Eerst staat aankomend weekend weer een EK op het programma en wel in ons eigen land "VALKENSWAARD".

EK SEVLIEVO, BULGARIJE 20 APRIL 2014

Bij aankomst in Sevlievo was het slecht weer. Het had er de hele week al geregend en de organisatie overwoog om de EK klassen te annuleren. Gelukkig deden ze dat niet waardoor er een prachtige wedstrijd was in het weekend. 43 rijders waren afgereisd naar Bulgarije. Rene begon aan de tijdtraining en pakte de 20e tijd. Hij was hier zeker niet tevreden mee. De baan was slecht en glibberig. 's Avonds was de eerste manche. Rene zocht een plaats achter het starthek en had een slechte start. De eerste ronde reed hij niet goed door waardoor hij niet snel genoeg naar voren kwam. Rene lag op een 30e plaats en wist in een aantal ronden op te klimmen naar een 27e plaats. In de tweede helft van de wedstrijd kreeg hij het goede ritme en wist deze manche af te sluiten op een 24e plaats.

De tweede manche had Rene een goede start en begon hij op een 14e plaats aan de wedstrijd. Hij zette direct het gas erop. Al gauw zat hij op een 12e plaats en wist door te stoten naar de 10e plaats. In de strijd om de 9e plaats verloor hij een plaats en viel terug naar een 11e plaats. Rene herpakte zich en knokte zich naar terug naar een 9e plaats. Hij reed nu op het achterwiel van de 8e man . Helaas lukte het niet om deze rijder te passeren. Rene had de druk goed opgevoerd maar het was niet gelukt. Hij had een goede manche gereden waar absoluut meer in had gezeten.

EK ARCO DI TRENTO, ITALIE 13 APRIL 2014

Er waren 89 (125cc) rijders afgereisd naar Arco di Trento, Italie, voor hun eerste wedstrijd in het Europees Kampioenschap. Zaterdagmorgen begon de tijdtraining. Rene zat in de tweede groep. Er werd hard gereden door iedereen. Vanuit de pitch werd aangegeven dat Rene moest versnellen en dat deed hij. Rene pakte een 14e tijd en had zich hiermee geplaatst voor de wedstrijd. De eerste manche werd op zaterdagavond gereden en de 2e manche op zondagmorgen.

De eerste manche had Rene een slechte start en kwam hij na 1 ronde op een 36e plaats door. Rene ging de strijd aan en wist een aantal plaatsen goed te maken. Helaas viel het, voor hem, op deze baan tegen om in te halen. Op de helft van de wedstrijd lag Rene rond de 32e plaats. Gelukkig wist hij in de slotfase van de wedstrijd nog wat plaatsen goed te maken waardoor hij als 28e werd afgevlagd.

Zondagmorgen was de 2e manche. Rene zat er weer niet bij bij de start. Hij begon nu op een 39e plaats. Hij wist weer wat plaatsen goed te maken. Er werd zo hard gereden dat het onmogelijk was om vanuit deze positie in de punten te rijden voor Rene. Hij leverde veel strijd maar meer dan een paar plaatsen winst zat er niet in. Rene werd 31e en kwam zeer teleurgesteld terug naar het rennerskwartier. Volgend week staat Sevlievo, Bulgarije op het programma.

NK HEERDE 5 april 2014

De tweede wedstrijd van het seizoen, voor de 125cc, was wederon in Heerde. Er werd in 1 groep gereden. De vrije training begon en Rene reed rustig over de baan. Na een aantal ronden begon de tijdtraining. Helaas vielen er vele rijders waardoor er in de tweede ronde al veel gevlagd werd. Het was niet meer mogelijk om een goede tijd neer te zetten. Rene had de 6e tijd.

Het starthek viel maar Rene reageerde te laat. Gelukkig wist hij veel goed te maken op het startveld en kwam als vierde door na 1 ronde. Als snel in de wedstrijd zat Rene op een derde plaats en zette de achtervolging in op de 2e man. Rene kwam de tweede man niet snel genoeg voorbij waardoor de kopman ver van het veld wegliep. Na enkele ronde was Rene eindelijk de 2e man voorbij en zette de achtervolging in op de kopman. Helaas lukte het niet meer om de aansluiting te pakken en Rene werd op een keurige tweede plaats afgevlagd.

De tweede manche had Rene ook een goede start en kwam hij weer als vierde door. Rene maakte een klein foutje en viel terug naar de vijfde plaats. Snel wist hij deze fout te herstellen en lag weer vier. Snel stootte hij door naar de derde plaats. De vierde man zette veel druk en wist Rene in te halen. Rene deed er alles aan om de derde plaats weer terug te veroveren maar dit lukte niet .Soms zat hij op het achterwiel en even later zat er weer een gaatje tussen. Rene moest genoegen nemen met de vierde plaats. Totaal werd hij derde en klimt in de tussenstand naar een vierde plaats.

ONK Mill 23 maart 2014

Het ONK te Mill werd onder goede omstandigheden verreden. De baan was hier en daar wat listig. De opkomst van de rijders was goed. Rene de Jong uit het Beursfoon Rockstar Suzuki team begon goed en vol enthousiasme aan de starttraining en de tijdtraining. Rene zette een 15e tijd neer. Rene was niet tevreden met deze tijd en ging zich voorbereiden voor de wedstrijd.

In de eerste manche ging Rene niet goed van start, hij was niet goed over het starthek en kwam als 15e door de tijdwaarneming. In de volgende ronde wist hij twee plaatsen goed te maken en lag 13e. Helaas maakte Rene daarna een stuurfout en kwam hierdoor ten val. Hij viel terug naar een 17e plaats. Rene knokte zich een weg naar voren en wist de 1e manche, door zijn inzet, op een 12e plaats af te sluiten.

De start van de tweede manche was wederom niet goed, Rene was goed weg maar kwam op het startveld tekort en kwam als 14e voorbij de eerste tijdwaarneming. Helaas viel Rene in de volgende ronden terug naar een 17e plaats. Rene zette alles op alles en vocht zich heel langzaam een aantal plaatsen naar voren. Met nog 2 ronden te gaan lag hij op een 14e plaats. Wederom door zijn vechtlust wist hij in de laatste 2 ronden toch nog 2 plaatsen goed te maken. Rene werd afgevlagd op een 12e plaats. In het dagklassement werd Rene ook 12e.

 Reactie Rene: Ik ben teleurgesteld in het rijden vandaag. Had verwacht dat ik hier een betere uitslag kon neerzetten. Helaas is dat niet gelukt. Mijn focus is nu bij de volgende ONK in Axel.

ONK Emmen 16 maart 2014

Het ONK te Emmen werd onder uitstekende omstandigheden verreden. De baan lag er super bij en de opkomst was goed. Rene de Jong uit het Beursfoon Rockstar Suzuki team begon goed en vol enthousiasme aan de starttraining en de tijdtraining.

Rene zette in een van de laatste ronden van de tijdtraining zijn tijd neer, een 7e plaats. Met 58 rijders was het druk in de baan en helaas was er een rijder ten val gekomen waardoor de tijdtraining werd ingekort.

In de eerste manche ging Rene niet goed van start, hij was niet goed over het starthek en kwam als 14e door de tijdwaarneming. De eerste helft van de wedstrijd klom Rene wat plaatsjes omhoog. Rene lag nu op een 7e plaats. In de tweede helft kreeg Rene het betere ritme te pakken en wist op te klimmen naar een 5e plaats. De nummers zes en zeven zaten hem op de hielen. De laatste ronde kwam Rene nog heel even in aanraking met de nummer 6 maar gelukkig kon hij zijn race gewoon vervolgen. Met een kapot shirt kwam hij op een 5e plaats over de finish. 

De start van de tweede manche was wederom niet goed, Rene was te laat weg en kwam als 10e voorbij de eerste tijdwaarneming. Door een klein stuurfoutje moest hij een rijder voorbij laten gaan maar gelukkig wist hij deze plaats weer snel terug te pakken. Rene klom op naar een 8e plaats en zat aan het achterwiel van de 7e man. Een aantal keren zat Rene ernaast maar het lukte hem niet om deze rijder voorbij te komen. Rene werd afgevlagd op een 8e plaats. In de daguitslag werd Rene 6e.

NK HEERDE 2 maart 2014

De opening van het seizoen, voor de 125cc, was dit jaar in Heerde. Deze wedstrijd stond in het teken van de plaatsting voor de eerste twee ONK wedstrijden van het seizoen. Op zaterdag was het erg stil op het rennerskwartier. De meeste rijders kwamen op zondagochtend. De 125cc reed met 58 rijders in 1 groep. De tijdtraining begon. Het was erg druk in de baan en overal zag je een gele vlag zwaaien. Rene pakte een 10e tijd.

We hadden verwacht dat de KNMV zou besluiten om de wedstrijd wel in 2 groepen te rijden maar dat werd ook 1 groep. Rene ging achter het starthek helemaal aan de buitenkant staan. Hij pakte een goede start en kwam op een 3e plaats voorbij start/finish. Na 1 ronde zat Rene op een vierde plaats en zette de achtervolging in. Op sommige stukken van de baan was hij sneller, geduld om in te halen, was belangrijk. De volgende ronde kwam hij op een tweede plaats voorbij en zat op het achterwiel van de kopman. Het was een mooi gevecht. Na enkele ronde wist Rene, de kopman, voorbij te gaan. Nu zette de 2e man de achtervolging bij Rene in. Rene zette aan en liep iets uit. De volgende ronde zag ik hem niet rijden en dacht dat ik hem gemist had. Maar de volgende ronde kwam Rene weer niet voorbij. Het bleek dat hij was uitgevallen. Wat een pech.

Dit betekende dat hij er in de 2e manche vol voor moest gaan. De eerste 40 rijders van deze dag mochten zich melden in Emmen (1e ONK) en doordat Rene niet had uitgereden stond hij nog niet bij die eerste 40.

Rene pakte een hele goede start en begon op een tweede plaats aan de 2e manche. Al gauw wist hij de koppositie over te nemen. Rene reed sterk en probeerde zijn voorsprong uit te bouwen. Zijn vering stond niet goed waardoor hij na 10 minuten moeite kreeg om zijn motor de goede sporen te laten volgen. Nu moest hij met verstand gaan rijden want het was belangrijk dat hij bij de eerst vijf eindigde. Rene moest helaas zijn koppositie afstaan en wist een aantal ronden de tweede plaats in handen te houden. Maar de nummers 3 en 4 voerden de druk op en kwamen over Rene heen. Rene lag nu vier met nog twee ronden te gaan. De vierde positie wist hij in handen te houden. HIerdoor eindigde hij in het totaalklassement op een 27e plaats en plaatste zich voor het ONK. De eerste ONK is over twee weken in Emmen.